Ziekenhuis Maas en Kempen, Maaseik

Op donderdag 14 september 2017 werd de nieuwbouw officieel ingehuldigd door minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen.

Het ziekenhuisgebouw is ontworpen vanuit een vastgoedvisie en wordt het eerste uitgestrekt laagbouwziekenhuis in Vlaanderen. Het is verdeeld in losse gebouwen die elk hun eigen functie hebben en via gangen en luchtbruggen in contact staan met elkaar. Er is plaats voor 226 bedden alsook 313 ondergrondse parkeerplaatsen onder het kantoorgebouw en het ‘hot-floor’ gebouw.

Voor elk gebouw hebben we een eigen draagstructuur uitgekozen, optimaal aangepast aan de bestemming. Dankzij het gebruik van gewicht besparende airdeckvloeren kunnen de ondersteuningsconstructies en funderingen lichter uitgevoerd worden.

Bij de technische installaties zijn de koude- en warmteproductie-, en de elektriciteits- en watervoorzieningen gecentraliseerd op de bovenste verdieping van het hot-floor gebouw. Van daaruit wordt gedistribueerd naar de andere gebouwen. De luchtbehandelingsinstallaties staan verspreid opgesteld, telkens op de dakverdieping. Naverwarmingsbatterijen en klimaatplafonds (dagziekenhuis) in combinatie met radiatoren zorgen voor verwarming en koeling.

Voor het energieconcept is uitgegaan van de logica van de Trias Energetica met als opvallendste maatregel de aanleg van een energieopslagsysteem onder de vorm van een koude-warmteopslag (KWO) op 200m diepte gekoppeld aan twee warmtepompen.

Ten behoeve van de gasgestookte luchtbevochtigers hebben we ervoor geopteerd om meteen het gehele stadswaternet extra te ontharden, wat toekomstig onderhoud beperkt. Koper- en zilverionisatie zorgt voor desinfectie, waardoor legionella in het systeem uitgesloten wordt en de toevoer van warm water op lagere temperatuur kan plaatsvinden. Als één van de eerste ziekenhuizen in België wordt deze ionisatietechniek ook toegepast op het regenwater, zodat dit ook bruikbaar is voor de aanvoer van de WC’s.

Het ziekenhuiscomplex maakt gebruik van de universele KNX domotica standaard, die hier zowel verlichting als zonnewering stuurt. Met deze zeer eenvoudige en centrale sturing kunnen bijvoorbeeld ook verpleegeenheden gevisualiseerd worden.