Antwerpen krijgt nieuwe woonwijk aan het water

In opdracht van projectontwikkelaar Construction & Investment Partners (CIP) voerde STABO een technische en duurzaamheidsstudie uit voor een nieuwbouwproject in de Antwerpse Cadixwijk. Het zogenaamde Cadix A5 is één van de nieuwbouwprojecten voor de wijk aan het Antwerpse eilandje.

Vier architectenbureaus zorgen voor een verschillende look & feel van de zes bouwdelen van het project. De ambitie voor de 190 appartementen, 23 handelsruimtes en 3 kantoren ligt hoog: een E-peil van 30 (Bijna-energieneutraal - BEN) en een BREEAM outstanding certificaat moeten worden gehaald. Tussen de gebouwen komt een fraai afgewerkte binnentuin die de verschillende gebouwen met de parking zal verbinden.

STABO werkte al eerder succesvol samen met CIP in 2004 voor de Kop van Kessel-Lo, waarvan het laatste gebouw in 2017 werd opgeleverd.

Levenslang Wonen

De appartementen zullen worden gebouwd volgens de principes van Levenslang Wonen. Dat betekent onder meer: rolstoeltoegankelijkheid, inloopdouches, maar ook stopcontacten uit de hoek en geen al te hoge schakelaars. Zo zijn de appartementen voorzien op veranderende leefomstandigheden en kunnen bewoners zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen.

Daarnaast wordt ook rekening gehouden met het vijfde gevel-principe, opgelegd door de Stad Antwerpen. De gebouwen in de omgeving zullen uitkijken op de daken van het nieuwe project. Daarom is het van belang dat die daken op een kwalitatieve en ordentelijke manier zijn afgewerkt. De technieken worden op de daken afgeschermd door zonnepanelen of opgemetste muren of worden binnen het gebouw geïnstalleerd. Met elke architect wordt gezocht naar een passende oplossing die matcht met de stijl van het gebouw, zodat alle partners zich in de afwerking kunnen vinden.

Bijna-energieneutraal

Samen met ons team duurzaamheid berekenden we voor elk appartement het nodige aantal PV-panelen, zodat we in combinatie met screens en/of vraaggestuurde ventilatie een e-peil van 30 kunnen halen en kunnen voldoen aan de eisen van Bijna-energieneutraal (BEN) bouwen.

De verschillende gebouwen maken gebruik van geothermische opslag van energie door middel van een Boorgat-Energie-Opslag (BEO)-veld. Onder de volledige nieuwbouw zullen 78 boringen van 150m diep worden gedaan. Een warmtepomp zal de opgeslagen energie gebruiken voor de ruimteverwarming op lage temperatuur. Een passieve koeling rechtstreeks via het BEO-veld zal ook in de zomer voor een aangenaam comfort zorgen.

We wensen CIP en STRABAG een succesvolle uitvoering en hopen dat de positieve sfeer van tijdens het ontwerp verder gezet wordt. STABO staat alvast klaar voor de werfopvolging.

Facts & Figures

  • Opdrachtgever: Construction & Investment Partners NV
  • Gebouwtechnieken: STABO
  • Stabiliteit: ABT
  • Duurzaamheid: STABO
  • Architectuur: Bovenbouw Architecten - Sergison Bates Architects - BULK Architecten – ELD
  • Aannemer: STRABAG
  • Oppervlakte: 24.400 m²
  • Ontwerp: 2016-2017
  • Uitvoering: 2018-…